Otse põhisisu juurde

Sergei Volkonski "KODUMAA. Mälestused"


Sergei Mihhailovitš Volkonski oli oma aja Venemaa üks tähelepanuväärsemaid isiksusi – ta oli aristokraat, mõisnik, teatriteoreetik ja -pedagoog, kirjanik. „Mälestused“ hõlmab perioodi 1860. aastast, ehk autori sünnist kuni 1921. aastani, tema põgenemiseni bolševike Venemaalt.
Sergei Mihhailovitš Volkonski sündis 1860.aastal Keila-Joal ja oma raamatus on ta oma lapsepõlve sealses mõisas soojalt meenutanud. Tema perekonnal oli veel teinegi mõis – Pavlovka – millest raamatus samuti palju juttu on. Pavlovka mõisa panustas vürst palju aega ja energiat ning jääb vaid imestada, millise meelekindlusega ta oli sunnitud kõrvalt vaatama, kuidas mõis temalt ära võeti, varad laiali kanti ja väärtuslik raamatukogu hävitati.
Vürsti eluaeg langes perioodi, mil Venemaal toimus palju (kardinaalseid) muutusi: muutusid arusaamad ja tõekspidamised, riigikord ja väärtushinnangud ning tuleb imetleda tema võimet ilma kibestumiseta uute olukordadega kohaneda. Üks näide tema elust - tsaariajal juhtis ta keiserlikke teatreid, hiljem aga pidas loenguid Proletkultis (NSV Liidus aastatel 1917–1932 tegutsenud proletaarne kirjandus- ja kultuuriorganisatsioon, mis eitas klassikalist kultuuripärandit ning seadis eesmärgiks proletaarse kultuuri loomise). 1921.aastal lahkus ta Venemaalt ning suri 1937.aastal USAs.
Raamat aitab aru saada selle perioodil Venemaal toimunust - vürsti kirjeldused ja arutlused on tasakaalukad, tema lai silmaring ja analüüsioskus on imetlusväärsed. Vürst oli aristokraat selle mõiste kõige paremas tähenduses.

Eesti keelde on oma vanavanaonu raamatu tõlkinud Peeter Volkonski, raamatu eessõna on kirjutanud poetess Marina Tsvetajeva.

Raamatust oli juttu ka Kirjandusministeeriumi saates 21.mail 2013, Tiit Kändler on raamatust kirjutanud 20.juuni 2013 Sirbis artiklis „Subjektiivsus kui objekti kauneim ehe“.

Järjejuttu raamatust Peeter Volkonski lugemisel saab kuulata siit https://arhiiv.err.ee/vaata/jarjejutt-jarjejutt-sergei-volkonski-kodumaa-01

Kommentaarid