Otse põhisisu juurde

Parimad raamatud 2017: KRIMINAAL-JA PÕNEVUSROMAANID

Möödunud aasta parimatest raamatutest kokkuvõtet tehes selgus, et raamatukogutöötajaid köidab ka krimi- ja põnevuskirjandus. Selles žanris on ilmunud rohkelt raamatuid, mida meelsasti loetakse ja tihtilugu peab soovitud teost suure nõudluse tõttu mõnda aega ootama. Tänu laiale valikule ei jää ükski põnevuseotsija õnneks raamatuta. Selles postituses on valik meie inimestele närvikõdi pakkunud raamatutest.

KRIMI- JA PÕNEVUSROMAANID
 
Arne Dahl „Piirimaa“
"Arne Dahl on varasemast tuntud A-rühma lugude autorina. Kümnest sarja raamatust on eesti keeles ilmunud kuus. Raamatus „Piirimaa” on Rootsis kaduma läinud 15-aastane tüdruk. Juhtumit hakkab uurima detektiiv Sam Berger, kes usub, et kadunud neiu Ellen Savinger ei ole kurjategija esimene ohver. Kui uurimisse sekkub ka Molly Blom hakkavad sündmused arenema peadpööritava kiirusega. 
Sarja teine raamat ilmub aprillis ja eesti keeles käesoleva aasta novembris." 

"Põhjamaade krimikirjanduses on väga palju häid autoreid ja põnevaid raamatuid ilmub nii palju, et teinekord on raske parimaid välja tuua. Möödunud aastal polnud aga selle kõige-kõige raamatu valimisega raskusi - minu jaoks oli selleks Arne Dahli „Piirimaa“.
Raamatu tegevus toimub Rootsis ning peategelasteks on uurijad Sam Berger ja Molly Blom, kes üritavad leida kadunud tüdrukut. Lugu on tempokas, ootamatu ja nagu ikka – raamatu lõpuks küll lahendus leidub, aga ikka jääb täpselt nii palju lahtiseks, et sarja järgmist osa ootan kannatamatult…"


 
Robert Bryndza "Tüdruk jääs" ja "Varitseja öös"
"Raamatud inglise kriminaalromaanisarjast, kus mõrvu uurib peainspektor Erika Foster. Ladusad ja kaasahaaravad raamatud, eriti teine osa "Varitseja öös". Soovitaks pigem sellistele kriminullisõpradele, keda ei häiri võikad mõrvad, sest neid oli raamatutes omajagu. Mina igatahes olen järgede ootel."


"Robert Bryndza „Tüdruk jääs” on briti kirjaniku Robert Bryndza esimene põnevik, mida müüdi aasta jooksul ingliskeelsena üle miljoni eksemplari. Robert Bryndza on sündinud Inglismaal, kuid elanud ka Kanadas ja Los Angeleses. Praegu elab ta Slovakkias ning on pühendunud järgmiste Erika Fosteri lugude kirjutamisele.

Peainspektor Erika Fosteri lugude avaraamatus jälitab Erika poolt juhitav uurimistiim sarimõrvarit. Raamatu pealkiri viitab neiule, kelle surnukeha Londoni lõunaosas asuvast muuseumipargist paksu jää alt välja tuleb. Mõrvade uurimise kõrval on raamatus ruumi jäetud Erika eraelule, kolleegide omavahelistele suhetele ja saab lugeda ka mõrvari mõtteid. Krimilugu on kirja pandud tempokalt ja põnevus kasvab lehekülg leheküljelt. Tõeline maiuspala kriminullisõpradele."

"Robert Bryndza „Varitseja öös” on teine raamat peainspektor Erika Fosteri krimipõnevike sarjast. Selles loos mõrvatakse mehi, keda sarimõrtsukas enne ründamist pikka aega varitseb. Peainspektor Foster peab tõdema, et mõrvatud meeste eraelust pole suurt midagi teada. Tal tuleb välja selgitada, mis võiks ohvreid mõrvariga siduda. Haarav ja hoogne lugemine, mis paneb ootama järgnevate raamatute tõlkeid. Fosteri sarja raamatutest on ingliskeelsena aprillikuus ilmumas kuues osa."




 Clare Mackintosh „Ma näen sind"
"Krimipõnevik. Hoiab põnevust üleval, küüsi saab närida viimse leheni."

"Raamatu peategelasel Zoe Walkeril on ajaga kujunenud rutiinsed tegevused ja harjumused. Ta lahkub igal hommikul kodust samal ajal ning sõidab iga päev ühe ja sama metroorongiga. Iga päev on metroos palju inimesi, kes rongi peatusesse saabudes ja uste avanedes valmistuvad sealt väljuma ja oma teekonda jätkama. Ühel päeval loeb ta metroos kohalikku ajalehte ning talle jääb silma tutvumiskuulutus koos telefoninumbriga, millele on lisatud tema foto. Raamatus on põnevust, pinget ja ootamatuid pöördeid ning lõpp ei ole sugugi etteaimatav.

Raamatu autor töötas 12 aastat politseis. 2011. aastal asus ta tööle vabakutselise ajakirjaniku ja meedianõustajana. Mackintoshi debüütromaan „Ma lasen sul minna“ on samuti eesti keeles ilmunud."






Cecilia Ekbäck „Hunditalv”
"Raamatu tegevus toimub Rootsi Lapimaal, väikese kogukonnaga mägikülas 1717.a. Seda raamatut oli mõnus lugeda oma soojas toas, sest suur osa tegevusest toimub talvel ja sellises talves ise küll elada ei tahaks. Pean küll ütlema, et ootused olid veidi suuremad, aga põnevust see ei vähendanud. Tegemist on kriminaalse looga, kus ühe tapetud külamehe loo lahendamine äsja Soomest saabunud pereema Maija poolt, viib veel mitmete valgustkartvate tegude paljastamiseni. Asjasse on segatud on ka laplased, vaimulikud ja intriigid kuninga õukonnas."




 
Stephenie Meyer „Keemik”
"Endine USA valitsuse agent on viimased aastad olnud sunnitud ennast varjama, sest ta teab liiga palju ja on seega muutunud ohtlikuks. Ainus inimene, keda ta usaldas, on tapetud ja nüüd on järg tema käes. Kui kunagine kontaktisik võtab temaga ühendust ja palub tal teha veel üks töö, siis otsustab naine selle töö vastu võtta, lootes sellega oma nimi puhtaks pesta ja eluga pääseda. See viimane töö kujuneb aga raskeks ja ülimalt ohtlikuks. 
Põnev ja kaasahaarav lugu Videviku sarja autorilt."






Gregg Hurwitz „Mees Eikuskilt”
"See on varem ilmunud raamatu „OrbX" järg ja pakkus samasugust põnevust, nagu esimene osagi. Peategelane on endine palgamõrvar, kes oma oskused nüüd kurjade poolt tagakiusatute kaitseks rakendab. Ühel päeval aga teeb ta väikese vea ja langeb ise vangi. Ja kuigi ühegi valemi järgi, ei tohiks ta sealt pääseda, ei vannu Evan alla. Põnev on kogu aeg ja lõpp laseb aimata, et oodata on ka kolmandat osa." 
Gregg Hurwitzi raamatutest saab lisaks lugeda Lea postitusest






David Lagercrantz „Mees, kes otsis oma varju” 
"Sel ajal kui välja ilmuvad dokumendid, mis paljastavad Lisbeth Salanderile lapsepõlves tehtud ülekohtu, kannab Lisbeth ise karistust Flodberga naistevanglas. Kuna tema võimalused vanglas on piiratud, tuleb taas appi Mikael Blomkvist, kes hakkab kontrollima dokumentides mainitud isikute tausta ja nende seost Lisbethiga. Lisbethi elu vanglas pole lihtne, kuid vaatamata kõigele seisab ta ikka vapralt ebaõiglusele vastu ja toob tõe päevavalgele. 
Millenniumi sarja viies raamat on jätkuvalt põnev, kuid esimeste osade pinget siiski ei saavuta." 




                                    
                                  
 B. A. Paris "Suletud uste taga" ja "Murdumine"
"Veidi üle võlli keeratud psühholoogilised põnevikud, kuid eks põneviku mõte ongi hoida lugejat "konksu otsas". No ega ei saa ju päriselt selliseid asju juhtuda... või siiski? "Murdumise" puhul tegin selle vea, et vaatasin natuke raamatu lõppu ja siis oli edasi lugemine veide rikutud, kuna aimasin, milline on lõpplahendus."
 






Beaton, M.C. „Unistaja surm”ja Beaton, M.C. „Malbe daami surm” 
"Väga ruttu loetavad kerged krimkad, tegelikult kogu Hamish Macbethi sari. Peategelane Hamish Macbeth on natuke laisavõitu kohalik võmm, kes aga näiliselt mängleva kergusega lahendab kriminaalsed juhtumid. Mõnusa huumoriga kirjutatud lood." 




JohnWyndham "Krüüsalised"
"Raamat kuulub "Orpheuse raamatukogu" sarja. Postapokalüptiline romaan, mille tegevuskoht on tuumakatastroofijärgne maailm, kus osa inimkonnast on muteerunud. Loetakse autori üheks parimaks teoseks."

Kommentaarid