Otse põhisisu juurde

Tuula Karjalainen „Tove Jansson. Tee tööd ja armasta“ /Lastekirjanikud 1/


Põhjamaade lastekirjandusega seostub minu jaoks esmalt kolm silmapaistvat naist – Tove Jansson, Ilon Wikland ja Astrid Lindgren, – kellest kõigist on viimastel aastatel ilmunud mitmeid elulooraamatuid.
Võtsin nõuks lugeda ja siinses blogis oma muljeid jagada kolme raamatu kohta:
Tuula Karjalaineni „Tove Jansson: tee tööd ja armasta“
Enno Tammeri „Ilon Wikland. Elu pildid“
Jens Anderseni „Astrid Lidgren. Päev nagu elu“


Tuula Karjalaineni raamatu pealkiri „Tove Jansson. Tee tööd ja armasta“ põhineb Tove Janssoni eksliibrise tekstil. Töö ja armastus olid Tovele terve elu kõige tähtsamad just selles järjekorras. Tove elu ja kunst on omavahel tihedalt põimunud – ta kirjutas ja maalis omaenese elu ning leidis materjali lähiümbrusest: sõpradest, reisidest, ka isiklikest kogemustest. Kuigi Tove Jansson seostub enamasti just muumidega, oli tema looming hoopis suurem: ta maalis, joonistas karikatuure, illustreeris, kirjutas. Muumid aga tõid talle rahvusvahelise kuulsuse.





Visuaalselt sündisid muumid 1930ndatel, sealjuures olid muumidega sarnased olendid algselt mustad, punaste silmadega, kõhnad ja sarvilised. Muumimaailma idee sündis Tovel aga Talvesõja ängistavatel aegadel – Tovele pakkus Muumiorust kirjutamine teistsuguse pääsetee karmist maailmast. Kirjastusse jõudis raamat Jätkusõja ajal ning ilmus kohe pärast rahu saabumist.
Esimene muumide pildiraamat „Mis juhtus siis?“ ilmus 1952.aastal ning äratas suurt tähelepanu ja imetlust, raamatut võib pidada muumimaailma rahvusvaheliseks läbimurdeks. 1953.aastal pälvis Tove Rootsis Nils Holgerssoni kirjandusauhinna – see oli esimene mitmete lastekirjandusauhindade seas.

1952.aastal tellis Briti meediakontsern Accociated Newspapers muumiteemalise koomiksite sarja. Kuigi leping lahendas Tove rahalised probleemid, osutus pidev koomiksite joonistamine väga kurnavaks – seitsme aasta järel võttis koomiksite joonistamise töö üle vend Lars, kes tegi seda viisteist aastat.
Muumimaa tegelaste sisse on kirjutatud ja joonistatud mitmed Tovele lähedased inimesed: ema Signe Muumimammana, Tove koos sõbranna Vivicaga Tutsiku ja Lipsikuna, pikaajaline elukaaslane ja Tove elu armastus Tuulikki Tuu-tikina.

Muumisõpradele soovitan kindlasti vaadata ja lugeda eelmisel aastal ilmunud raamatut „Muumitrollid. Muumioru maailm“, milles on põhjalikult juttu nii Muumiorust kui selle tegelastest.

Tove Janssonilt on lisaks muumiraamatutele eesti keelde tõlgitud ka novellikogud „Reise kerge pagasiga“ ja „Sõnumid“, romaan „Aus pettur“, mälestusteraamat „Kujuri tütar“.

Tuula Karjalainen on raamatut koostades teinud ära väga suure töö: raamat on põhjalik, ladusa tekstiga ja rohkete illustratsioonidega. 
Lugemissoovitus kõigile, kes muumimaailma saamisloo kõrval kunsti- ja kirjandusajaloo vastu huvi tunnevad.

Kommentaarid