Otse põhisisu juurde

Sara Zarr „Ühe tüdruku lugu”

Denna oli kolmteist, kui isa tabas ta Tommyga parklas seksimas. Kolm aastat oli Denna Lamberti elu nii koolis kui ka kodus olnud õudusunenägu. Toeks olid ainult sõbrad: Jason ja Lee, vend Darren ja venna elukaaslane.

Denna ja Jason on sõbrad, Denna kirjeldab oma sõprust Jasoniga nii:

Jason ja mina võisime rahulikult ka vaikida. Ma arvan, et just nii saabki tegelikult teada, kas võid kedagi usaldada; kui ei pea kogu aeg rääkima, et talle ikka kindlasti meeldida, või siis selleks, et näidata, kui huvitavaid asju sul öelda on. Ma võisin veeta temaga terve päeva sõnagi lausumata. Ta on tagasihoidlik. Ta on lojaalne. Ta saab aru. Tegelikult, ainus asi, mis Jasoniga valesti on, et ta juhtus olema mu parima sõbra Lee poiss.

Denna arvates Lee erineb teistest tüdrukutest, keda huvitas ainult see, kuidas nad välja näevad, ja kes oma sõbradest halvasti rääkisid. Lee oskas hästi kuulata, ta ei sildistanud inimesi välimuse ega kuulujuttude järgi. Kõigil on mingeid värke, mida nad tahaksid muuta, lohutas Lee Dennat.

Denna ja ta vend Darren valmistasid emale-isale pettumuse. Darren sellega, et ta nii noorelt lapse sai, rääkimata sellest, et ta kuueteistaastasena marihuaanaga vahele jäi ja pidi selle jubeda kohtu värgi läbi tegema. Denna sellega, et keegi ei taha, et tema tütar oleks üle kooli lits, mis tegelikult pole tõsi. Isa teadis, et ta võiks süüdistuse esitada, kuid algusest peale oli selge, et seda ei juhtu, sest see oleks tähendanud asjast rääkimist. Aga isa poleks iial sellest rääkinud. Isa ainult süüdistab, pere omavahel ei räägi. Isa ei taha oma lapsi mõista, ta ei oska andestada, lapse eest välja astuda.

Dennal on nii raske on end kaitsta. Pole ju võimalik minna kooliraadiosse ja hakata seda väidet ümber lükkama.

Raamatu lõpus taipab Denna, et nii palju, kui tema isa alt vedas, vedas ka isa teda alt ja isa peaks olema see, kes paremini teab, kuidas leppida, eluga edasi minna.

Mõnikord on need tõesti just imeväikesed asjad, mida saab teha selleks, et öelda: anna andeks, kõik on hästi, ma andestan sulle. Imeväikesed avaldused, mis asetuvud üksteise järel kihtidesse, kuni su jalge all moodusatub kindel pinnas. Ja siis…. Ja siis Kes teab?

Mõtlemapanev raamat ammustest vigadest ja andestamise jõust. Soovitan lugeda.

Kommentaarid