Otse põhisisu juurde

Oscarid 2017

Ka sel aastal oli Oscarite jagamisel nominentide hulgas mitmeid filme, mis põhinevad romaanil, jutustusel või näidendil. Paraku aga enamikku neist kirjandusteostest pole eesti keelde tõlgitud. Õnneks kolm teost, millest nüüd juttu tuleb, on eesti keeles olemas ja soovitan neid lugeda.


https://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/649/025/thumbnails/big/750750d4dec39b9ac6cc75e76b1380a3a4f4a926/d%C5%BEungliraamat.jpg
Mul on hea meel, et Rudyard Kipling „Džungliraamat” inspireerib ikka jätkuvalt filmitegijaid. „Džungliraamat” on Rudyard Kiplingi klassikaks saanud loomajuttude kogumik, millest ühe osa moodustavad lood Mowglist, inimlapsest, kes kasvab üles huntide seas, on musta pantri Bagheera järelvalve all ja kellele jagab õpetusi karu nimega Baloo.

Isiklikult pole ma veel 3D filmide austajaks saanud, kuid ikkagi mind rõõmustab, et Jon Favreau lavastatud film „The Jungle Book” (2016) võitis Oscari parimate eriefektide eest. Lood Mowglist püsivad meeles, kui ikka ja jälle temast filme, animafilme ja -sarju tehakse. Samuti tänu sellele ei vaju unustusse ka Nobeli kirjandusauhinna võitnud Rudyard Kipling.

Filmis lauldakse uuesti laule, mis kõlasid 1967. aasta Walt Disney animatsioonis. Lauluga „The Bare Necessities” kandideeris see animatsioon 1968. aastal ka Oscarile.


Filmid „Mees nimega Ove” (2016) ja „Vaikus” (2016) olid Oscari nominentide seas, kuid kumbki neist Oscarit ei võitnud.

https://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/766/455/thumbnails/big/662745c2cc49cacd6fb3e2f6a093a9323d5dc9d2/mees-nimega-ove.jpg
„Mees nimega Ove” oli Oscari nominent kahes kategoorias: parim võõrkeelne film ja parim jumestus. Film põhineb Fredrik Backmani samanimelisel romaanil.  

„Mees nimega Ove” on lugu 59-aastasest mehest, kellel on vankumatud põhimõtted, kindel rutiin ja lühike närv. Mõne aasta eest suri ta abikaasa, keda ta taga igatseb ja kelle kõrval ta tahaks puhata. Kuid iga päev on midagi, mis hoiab teda ikka elus: vaja kontrollida, et kodutänaval oleks kõik korras, et naabrid ei rikuks korda jne.

Ühel päeval kolib tema kõrvalmajja noor paar kahe tütrega, kolmas laps tulekul. Nad on väga sõbralikud, heatahtlikud ja jutukad inimesed, kes soovivad Ovet paremini tundma õppida. Ootamatu sõprus uute naabritega hakkab tooma Ove ellu rõõmu ja naeru, mis avavad pealtnäha kibestunud ja tigeda vanamehe suure südame ja kurva eluloo.

Ma asusin raamatut lugema pärast filmi. Aga enne filmi olin eelarvamusel, et ju see on taoline lugu nagu „Toriseja” (2014. aasta soome film „Mielensäpahoittaja”), aga selgus, et see on rohkem elulisem. („Torisejat” soovitan samuti vaadata, hoolimata sellest, et filmis on kohti, mis on liiga üle võlli ja võivad häirima jääda, peegeldab see film siiski ka meie igapäeva elu.) Rootsi filmis „Mees nimega Ove” ei jäänud mind mitte miski häirima. See lugu üllatas siiralt ja läks väga hinge. Film on minu jaoks pigem kurb, aga raamat ajab nii naerma kui ka nutma, sest see on lihtsalt võrratult hästi kirjutatud.

Leelo on ka kirjutanud sellest romaanist, tema postitus on siin


https://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/843/039/thumbnails/big/34bb9a1d2e2d0b0061958a740299461e88e124a4/vaikus.JPG
Martin Scorsese lavastatud film „Vaikus” oli parima kaameratöö Oscari nominent. Film põhineb Shūsaku Endō romaanil.

„Vaikuse” peategelaseks on Portugali jesuiidipreester Rodrigues. Isa Rodrigues läheb 1640ndatel salaja Jaapanisse kavatusega aidata tagakiusatud jaapani kristlasi. Aga tema missioon ei kesta kaua, sest ta võetakse kinni. Vangistuses on ta sunnitud pealt vaatama, kuidas jaapani kristlasi piinatakse ja tapetakse. Preestril kästakse valida, kas loobub oma elust või oma Jumalast, aga selle valikuga mõjutab ta ka oma kaaslaste elusid. Inimesed kannatavad ja surevad, aga Jumal vaikib, ning isa Rodrigues on kaotamas usku endasse ja Jumalasse.

Selle raamatu teema ei pruugi olla eriti intrigeeriv uskmatutele ja ateistidele, kuid arvan, et eelarvamustesse ei tasu kinni jääda ja selle raamatu lugemine ei ole kindlasti ajaraiskamine, sest pakub mõtteainet küllaga.


Lisaks on meie raamatukogus lastele kaks animatsiooni järgi tehtud raamatut „Trollid” ja „Vaiana”.

https://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/821/359/thumbnails/big/65ac243344530c89095b8a1e82c5c9b3cc279d4e/trollid-filmiraamat.jpg
Animatsioon „Trollid” kandideeris parima laulu Oscarile Justin Timberlakeʼi lauluga „Canʼt Stop the Feeling”.

„Trollid” räägib ülevoolavalt optimistlikest trollidest ja koomiliselt pessimistlikest bergenitest. Trollid laulavad ja pidutsevad palju, bergenid aga on kogu aeg õnnetud, neid teeb rõõmsaks vaid see, kui saavad mõne trolli ära süüa.

https://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/830/699/thumbnails/big/6dd2343c7bd4b44afd5787cc38c2717bb034fecb/vaiana-filmiraamat.jpg
Parim joonisfilmi ja parima laulu nominent „Vaiana” („Moana”) on lugu noorest tütarlapsest Vaianast ja pooljumalast Mauist, kes on sunnitud koos teele asuma, et muuta Vaikne ookean meresõitjatele taas turvaliseks. Vaiana on kartmatu ja vapper, aga Maui on väga isekas, ta on üks paras kelm, kes trikitab pidevalt. See sobimatu paar suudab ühel hetkel siiski koostööd teha, seejuures Vaiana leiab iseenda ja Maui õpib märkama ka teisi enda ümber.







Kirjandusteosed, mida pole eesti keeles ilmunud (ja hetkel pole ka ingliskeelseid meie raamatukogus):

Jutustus: Ted Chiang „Story Of Your Life”
Film „Arrival”
7 Oscari nominent: parim film, parim lavastaja, parim mugandatud stsenaarium, parim kaameratöö, parim filmitöötlus, parim heli, parim kunstnikutöö
1 Oscari võitja: parim helitöötlus

Näidend: August Wilson „Fences”
Film: „Fences”
3 Oscari nominent: parim film, parim meespeaosatäitja, parim mugandatud stsenaarium
1 Oscari võitja: parim naiskõrvalosatäitja

Memuaar: Saroo Brierley „A Long Way Home”
Film: „Lion”
6 Oscari nominent: parim film, parim meeskõrvalosatäitja, parim naiskõrvalosatäitja, parim mugandatud stsenaarium, parim kaameratöö, parim muusika

Romaan: Margot Lee Shetterly „Hidden Figures”
Film: „Hidden Figures”
3 Oscari nominent: parim film, parim naiskõrvalosatäitja, parim mugandatud stsenaarium

Romaan: Austin Wright „Tony and Susan”
Film: „Nocturnal Animals”
1 Oscari nominent: parim meeskõrvalosatäitja

Kommentaarid