Otse põhisisu juurde

Mart Sander „Jõulurahu”

https://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/731/130/thumbnails/big/f224cdb2b5ff6933a76499d604d6ada943b9ad6c/j%C3%B5ulurahu-t%C3%B5estis%C3%BCndinud-muinaslugu.jpg
Jõulugemiste lauale jõudis Mart Sanderi pajatatud-illustreeritud kahe loo muinasjuturaamat – tema esimene lasteraamat – juba 2015. aasta lõpul, kuid raamatukogudesse paraku juba jõulujärgsel ajal. Polegi tähtsust, millal seda lugeda, sest nimiloo sõnum on üle aegade kestev. 

Flandrias sada aasta tagasi päriselt aset leidnud sõjaepisoodi, mis kõrva taha panemist väärivat õpetust jagab, on autor edasi andnud loomarahva silmade läbi. Muinasjuttudes (ja ilmselt ka päris elus) on igasugu elukad üldse inimestest üksjagu taibukamad ja ausamad, kui neid just inimestena käituma pole pandud ja kogu loomulik elukorraldus jaburat inimrada ei ole sunnitud kulgema. 

„Jõulurahu” on üks ehedat jõulutunnet toetav lugu. Hoopis teisest ooperist kui päkapiku-kingi-salmi-rallis tiirutavad jõulujutud. Inimeseks olemise tähendusest, väärikusest, ligimesearmastusest ja paljust muust olulisest tasub mõtiskleda aga ka jõuludevahelisel ajal. Raamatus on veel teinegi lugu, see kergitab saladuskatet lumememmede suve-elult.

Kommentaarid