Otse põhisisu juurde

Jonas Jonasson „Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad (sekka ka mõni vaenlane)”

https://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/811/464/thumbnails/big/eadc09eac557b50646bdb6a7348a8a6e964c50b6/m%C3%B5rtsuk-anders-ja-tema-s%C3%B5brad-sekka-ka-m%C3%B5ni-vaenlane.jpg
Tõeline tujutõstja. Raamat on sama absurdne, totter ja humoorikas kui autori eelnevadki teosed („Saja aastane, kes...” ja „Kirjaoskamatu, kes...”). Siingi on põhialuseks omavahel juhuslikult kokku sattunud pealnäha täiesti kokkusobimatu seltskond. Seltskonna moodustavad raske lapsepõlvega hotellitöötaja Per Persson, ateistlik naispastor Johanna Kjellander ja eksmõrtsukas Johan Andersson hüüdimega Mõrtsuk-Anders. Kahel eelnimetatul tekib kurikaval plaan, kuidas lihtsameelset Mõrtsuk-Andersit raha kokkuajamise eesmärgil ära kasutada. Paraku ei kulge ka parimad plaanid alati nii, nagu oodatud.
 
Lugu on kogu oma absurdsuse juures üdini positiivse hoiakuga – ka kõige suuremast jamast on alati väljapääs ja ka kõige paadunumad kurjategijad muudavad meelt. Samuti on iga jabura ja koomilise situatsiooni taga peidus tükike reaalset elu ja päris probleeme. Läbi huumoriprisma on neid palju mõnusam vaadata.

Kommentaarid