Otse põhisisu juurde

Raamatusari „Meritsi maailma läinud eestlaste lood“

Tiit Lääne ja Enn Hallik on kogunud kokku nende inimeste lood, kes peamiselt 1944.aasta suvel ja sügisel pealetungivate Nõukogude vägede eest Eestist meritsi lahkusid ning kodumaast kaugel uut elu alustasid.
Suureks põgenemiseks nimetatud väljarände ajal lahkus Eestist erinevatel andmetel 70 000 – 80 000 inimest, kellest kaugeltki mitte kõigil ei õnnestunud ellu jääda: oli merre jäänuid, oli sõjakeerises hukkunuid. Siiski leidus palju neid, kes vintsutustest hoolimata õnnelikult pääsesid ja võõrsil oma elu üles ehitasid. Seepärast polegi raamatute lood vaid minekulood, vaid olulisel kohal on ka paguluses taas jalgele tõusmine.
Meritsi lahkuti toona peamiselt Rootsi, Soome ja Saksamaale, kuid eelkõige Saksamaalt reisiti tihti edasi ning võib öelda, et uut elu alustasid eestlased peamiselt Kanadas, Austraalias, USAs, Rootsis ja mujal. Uue elu rajamine võõrsil ei olnud lihtne: üldjuhul ei osatud ei keelt, ei ametit, kohalikud põlgasid põgenikku kui sissetrügijat. Ja ometi löödi tänu töökusele ja visadusele läbi.
Sarja esimene raamat on „Kõnnin või merre", mis sai pealkirja Brisbanes elavalt legendaarselt Eesti iseseisvuse eest võitlejalt Tiina Taemetsalt, kes omal ajal kodumaalt lahkudes ütles – siia venelaste kätte ma ei jää, kõnnin või merre.
Raamatusarja esimene osa ilmus aastal 2012 ja viimane osa peaks ilmuma 2018. aastal kui Eesti Vabariik tähistab 100. sünnipäeva. Sarja autorite soov oli, et igal aastal ilmuks üks raamat ning seni on see ka õnnestunud, kokku on ilmunud neli raamatut:
„Kõnnin või merre“
„Põlevat Eestit jättes“
„Läksime vaid korraks“
„Viimase laevaga vabadusse“


Kommentaarid