Otse põhisisu juurde

Oscarid 2016

Veebruari lõpus oli taas filmimaailma suursündmus: Ameerika Filmikunsti ja -teaduste Akadeemia tunnustas silmapaistvaid filmiloojaid. Ja taas oli Oscari nominentide ja võitjate hulgas mitmed filme, mis põhinevad raamatul.

http://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/731/133/thumbnails/big/87384450bdb4f643e58b34bac4480f7e69c97dbb/mees-kes-j%C3%A4i-ellu.jpg
Film "Mees, kes jäi ellu" ("The Revenant") oli 12 Oscari nominent ja võitis nendest kolm. Alejandro González Iñárritu sai parima lavastaja Oscari ja Leonardo Dicaprio võitis kauaoodatud Oscari parima meespeaosatäitmise eest. Lisaks võitis film parima kaameratöö Oscari. Film oli nominent ka järgmistes kategooriates: parim film, parim meeskõrvalosa, parim filmitöötlus, parimad kostüümid, parim jumestus, parim heli, parim helitöötlus, parimad eriefektid, parim kunstnikutöö.
Film põhineb osaliselt Michael Punke'i samanimelisel teosel. Filmi ja raamatu põhiidee on sama, kuid lood kulgevad erinevalt, seega soovitan kindlasti lugeda ka raamatut. Sellest romaanist on pikemalt juttu siin.

http://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/038/365/thumbnails/big/a94887ec3ba2844e3039b38a32ebed7aaddb6870/tuba.jpg
"Room" võitis ühe Oscari: Brie Larson nimetati parimaks naispeaosatäitjaks. Filmil oli veel kolm nominatsiooni: parim film, parim lavastaja, parim mugandatud stsenaarium.
Kahjuks Eestis pole selle filmi levitajat ja ma pole seda veel näinud, kuid sellest hoolimata hoidsin sellele väga pöialt, kuna mulle väga meeldib Emma Donoghue romaan "Tuba", mille põhjal see film on tehtud. Selles raamatus on lugu kujutatud 5-aastase poisi silme läbi. See raamat on põnev ja palju mõtteainet pakkuv. Autor on teinud väga põhjaliku eeltöö ja on loo väga osavalt kirja pannud. Sellest raamatust on Kaili kirjutanud postituse.



http://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/687/807/thumbnails/big/56adc13942fb7fd790fe3abb1f045c7b3d786991/pahupidi-filmiraamat.JPG
Parima joonisfilmi Oscari võitis "Pahupidi" ("Inside Out"), mis oli ka parima originaalstsenaariumi nominent. See on väga südamlik animafilm 11-aastasest Rileyst ja tema tundeid juhtivatest tegelastest, kelle nimed on Rõõm, Kurbus, Viha, Vastikus ja Hirm. Kui Rõõm ja Kurbus kaotsi lähevad, on Rileyl väga raske oma uue eluga San Franciscos toime tulla. Soovitan kindlasti koos lastega vaadata, kuidas lugu laheneb. Pärast toredat filmielamust on lapsel võimalik oma lemmiktegelastest pilte vaadata ja lugu uuesti üle lugeda filmiraamatust "Pahupidi".

http://www.apollo.ee/marslane.html
"Marslane" ("The Martian") oli seitsme Oscari nominent: parima filmi, parima meespeaosa, parima mugandatud stsenaariumi, parima heli, parim helitöötlus, parimate eriefektide ja parima kunstnikutöö kategoorias. Film põhineb Andy Weiri romaanil. Lugu on mehest, kes on Marsil lõksus. Tal pole MAV-i ehk Marsilt õhkutõusmise moodulit ega kosmoselaeva, millega läbi maailmaruumi koju tagasi sõita. Ta ei saa kuidagi Maaga ühendust võtta. Stsenaariumeid saab olla mitmeid: ta võib lämbuda, plahvatada, surra janusse või nälga. Ja nii tal on variant, kas oodata kuni sureb või hakata lahendust otsima. Autor ise teenib oma elatist tegelikult hoopis programmeerimisega ja raamatus on palju tehnilist juttu, aga see on võimalikult lihtsalt kirja pandud. Raamatut on ehk huvitav lugeda ka füüsikutel ning keemikutel, kes saavad oma peas kaaluda kirjeldatu paikapidavust. Raamat on maailmas väga populaarne ja näiteks Goodreads'is on lugejad seda kõrgelt hinnanud.

http://www.apollo.ee/steve-jobs.html
Film "Steve Jobs" oli kahe Oscari nominent: parim meespeaosa ja parim naiskõrvalosa. Lugu põhineb endise CNN-i uudistekanali esimehe ja ajakirja Time tegevtoimetaja Walter Isaacsoni kirjutatud biograafial, kus on pärast filmi vaatamist palju lisalugemist "Steve Jobsi käänulisest eluteest; kõrvetavalt eredast isiksusest, kelle täiuseiha ja raevukas tegutsemistung tekitasid pöörde kuues tööstusharus: personaal- ja tahvelarvutite, animatsiooni, muusika, telefonide ning e-kirjastamise vallas." (Tsitaat raamatu tutvustusest.)





Parimate kostüümide nominentide hulgas oli film "Tuhkatriinu" ("Cinderella"). Charles Perrault poolt kirja pandud muinasjutu võib leida nii samanimelisest raamatust kui ka autori muinasjutukogumikest.

http://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/040/281/thumbnails/big/b142c30ce39c67006be4db86da283cdd9ccb82f8/saja-aastane-kes-h%C3%BCppas-aknast-v%C3%A4lja-ja-kadus.jpg
Parima jumestuse nominent "Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus" ("Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann") põhineb Jonas Jonassoni samanimelisel romaanil. Peategelasele Allan Karlssonile on vastumeelne tähistada vanadekodus oma saja-aastast sünnipäeva koos peole kohale tulnud valla volikogu esimehe ja kohaliku ajalehe esindajaga. Niisiis ta ronib toaaknast välja ja põgeneb. See romaan on tema sekeldustest, sellest, kuidas teda kuu aega läbi Rootsi taga aetakse, tema eluloost ja kuidas ta oma olemasoluga mõjutas 20. sajandi olulisemaid sündmusi.




Raamatud, mida pole eesti keelde tõlgitud (ja hetkel pole neid ka meie raamatukogus):

Raamat: Michael Lewis "The Big Short" (2010)
Film: "Suur vale" ("The Big Short")
1 Oscari võitja: parim mugandatud stsenaarium
4 Oscari nominent: parim film, parim lavastaja, parim meeskõrvalosa, parim filmitöötlus

Raamat: David Ebershoff "The Danish Girl" (2000)
Film: "The Danish Girl"
1 Oscari võitja: parim naiskõrvalosa
3 Oscari nominent: parim meespeaosa, parim kunstnikutöö, parimad kostüümid

Raamat: Patricia Highsmith "The Price of Salt" (1952) / "Carol"
Film: "Carol"
6 Oscari nominent: parim naispeaosa, parim naiskõrvalosa, parim mugandatud stsenaarium, parim kaameratöö, parimad kostüümid, parim muusika

Raamat: Colm Tóibín "Brooklyn" (2009)
Film: "Brooklyn"
3 Oscari nominent: parim film, parim naispeaosa, parim mugandatud stsenaarium

Kommentaarid