Otse põhisisu juurde

Parimad raamatud 2015

Nii nagu eelneval neljal aastal, koostasime ka sel aastal parimate raamatute edetabeli. Kõik meie raamatukogu töötajad nimetasid 2015. a ilmunud raamatuid, mis neile kõige rohkem meeldisid.

Esikoha sai sel aastal romaan "Klaasloss"

http://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/649/032/thumbnails/view/cba1b4514f7656ddcca2e11ada3ad39354590f45/klaasloss.jpg
Jeanette Walls "Klaasloss"

"Sellel aastal mind kõige enam raputanud raamat just sisu ja sügavuse poolest, pani mõtlema selle üle, et elus küll määrab palju, see missuguse stardikoha ja numbri sa sündides saad, kuid pigem sõltub edasijõudmine enam inimese enda võimekusest ja loomusest."

"Mõtlemapanev ja emotsioonetekitav lugu autori lapsepõlvest. Ülimalt kaasahaarav raamat!"

"Kaasahaarav autobiograafiline lugu ajakirjanikust, kes kasvades toimetulekuraskustega boheemlasperes, suudab sellest mülkast välja murda ja jõuda kaugemalegi, kui mõni pealtnäha normaalses peres kasvanud laps. Samas tundub, et võib-olla just üleelatud raskused on autorist kujundanud sihikindla ja elus hakkama saava isiksuse."

"Mõtlemapanev raamat, läbi lapse pilgu "ebatavalisest perekonnast" laste ja vanemate suhetest, vanemate arusaamadest elust ja laste kasvatamisest, nende vastutustundetust käitumisest. Meeldis, huvitav."


Pikemalt saab sellest raamatust lugeda Leigi kirjutatud postitusest.

Edetabeli teist kohta jäid jagama kolm raamatut: Olavi Ruitlane "Vee peal", Sarah Moore Fitzgerald "Lootuse õunakook" ja Margit Kilumets "Jaak Joala: Kuulsuse ahelad".

http://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/687/545/thumbnails/big/acaf38483dbafec486caae3619b3d7470253e9a4/vee-peal.jpgOlavi Ruitlane "Vee peal"

"70-ndate aastate Võrus on siis nüüd koos Ruitlasega ära käidud ja kohtutud autori tahtel üpris värvikate tüüpidega. Ruitlasel on päris kenasti õnnestunud end poisikese nahka taas ära mahutada, st pole liigselt täiskasvanu järeltarkust ja kogemust juurde poogitud. See poisike on hästi sümpaatne sell, tunneb õigeid tundeid, on piisavalt maailmahuviline ja erksalt eluterve. Kalapüügitarkused mulle ilmselt külge ei jäänud, aga huvitav oli jälgida, kuidas poisist sirgub kalamees, kes pole pragmaatiline kalade nõutaja, vaid naudib protsessi, õhkkonda ja omandab n-ö kalamehefilosoofiat. Muud elutarkused ei jää selle kõrvalt ka üles noppimata. Üks täisvereline ilus lapsepõlv, hoolimata vaesest ajast."

"Peale autoriga kohtumist (tekkis huvi) ja saingi kohe raamatut lugeda. Kuna olen ka ise pärit väikelinnast, siis tekkis äratundmisrõõmugi ja lapsepõlv oli samas ajas, tuttavlik ja mõnus lugu lapse silmade läbi sellest ajastust. Meeldis."

"Kui Ruitlane esitles kirjanike tuuri ajal meie raamatukogus oma raamatut, oli ta armsalt elevil, sest lugejad on teose väga soojalt vastu võtnud. Rivistusin sellesse jorusse minagi."


http://www.varrak.ee/files/5/17917
Sarah Moore Fitzgerald "Lootuse õunakook"

"Ühel päeval kaob koolipoiss Oscar ning mere äärest leitakse vaid tema jalgratas. Kuigi kohe käivitatakse otsingud, jäävad need ruttu soiku, sest enamus inimesi usub, et poiss sooritas enesetapu. Kas Oscar on surnud? Kui mitte, siis kus ta on?
Jutustus kirjeldab veenvalt, kui vähe on teinekord vaja, et laps muutuks teiste poolt tõrjutuks, üksildaseks ja õnnetuks. Soovitaksin raamatut lugeda nii lastel kui nende vanematel – mõtlemisainet jätkub kõigile. Ja ehk aitab lugemini paremini mõista meie ümber toimuvat ning annab julgust sekkuda olukordadesse, kus keegi teiste laste kiusamise all kannatab."

"Iiri kirjaniku paeluv noorsooromaan meie omamaises noorsookirjanduses väga aralt puudutatud teemal: suitsiidimõtted ja neid tingivad-toetavad asjaolud noore inimese maailmas. Lugu hoolimisest, märkamisest, armastusest. Kujunevate isiksuste manipuleeritavus. Näitab skeemi, kuidas mass võib minetada mõistuse ja mälu ning minna kaasa armastatud kaaslase põrmustamisega. Odava hetkepopulaarsuse taotluses ohverdatakse püsiväärtused – sõprus, siirus, Üks küüniline ja külmalt kalkuleeriv uus juurtetu klassikaaslane võib kerge vaevaga purustada klassi ühtse vaimu ja kogukonna bullerbyliku idülli. Košmaar võtab võimust imelihtsalt.
Jutustamise pinge püsib läbi teose, loo taust ja kulg paljastub tasapisi läbi kahe peategelase vahelduva jutustuse. Mõjub nii tunnetele ning pakub ka mõtteainet. Lootust ei tohi kelleltki võtta, see on viimane, mis alati jääb. Kuna raamatus on laste jaoks saatuslik roll täiskasvanute salatsemisel, murede varjamisel laste säästmise eesmärgil, on põhjust seda lugeda ka kõigil teismelistega (või ka üldse lastega) seotud täiskasvanuil."

"Sarah Moore Fitzgeraldi raamat "Lootuse õunakook" on adresseeritud 12+ lugejale. Samas peaks see puudutama igaüht – nii neid, kellel lapsepõlv seljataha jäänud, kui neid, kel see parajasti käsil. Tegu on mõtlemapaneva raamatuga, mis räägib teismelise poisi kadumise loo läbi koolikiusamisest, sõprusest, esimesest armastusest, headusest. Kas asjad ikka on alati nii nagu nad esmapilgul paistavad? Kuidas pealtnäha lootusetus olukorras lootust elus hoida? See köitva sündmustikuga raamat osutus igati nauditavaks lugemiseks."


Sellest noorteromaanist on Kaili meie blogisse kirjutanud, seda saab lugeda siit.

http://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/732/006/thumbnails/big/f1e93bcba84cc8826368227093a41c5f1212230d/jaak-joala-kuulsuse-ahelad.jpgMargit Kilumets "Jaak Joala: kuulsuse ahelad"

"Väga hästi kirjutatud elulooraamat."

"Hästi kirjutatud raamat erakordse, andeka, otsekohese ja vastuolulise inimese värvikirevast elust."








Meie raamatukogu töötajate ülejäänud lemmikraamatud 2015. a ilmunud raamatute hulgast:


Eelnevate aastate parimate raamatute edetabelid: 2011, 2012, 2013, 2014.

Kommentaarid