Otse põhisisu juurde

Anthony Doerr "Kõik see silmale nähtamatu valgus"

Raamat on lugu kahest noorest inimesest, prantsuse neiust Marie-Laure LeBlancist ja saksa noormehest Werner Pfenningist, kelle viivad kokku teise maailmasõja keerdkäigud.

Marie on pime tüdruk, keda üksi kasvatav isa töötab Pariisi Loodusloomuuseumis pealukksepana. Kannatlik ja hooliv isa soovib tütrest kasvatada iseseisvaks ning selleks voolib talle puidust linna maketi, et tütar kompimise abil suudaks linna pähe õppida ja iseseisvalt liikuda. Teise maailmasõja puhkedes on isa ja tütar sunnitud Pariisist lahkuma ning pärast rasket rännakut jõutakse väikesesse rannikulinna Saint-Malosse, kus elab Marie veidrikust vanaonu. Isa on Pariisist kaasa võtnud ka saladuse – kivi, mis võib olla maailma suurimatest vääriskividest, Leekide Mere.

Werner on orvuks jäänud tehnikahuviline poiss, kelle kirg raadiote vastu on ta kodukohas, väikeses Saksa kaevanduslinnas, teinud tuntud raadioparandajaks. Oma oskuste tõttu sattub ta Hitlerjugendi ridades esmalt sõjakooli ja sealt edasi rindele, kus tema eesmärk on välja selgitada vastupanuliikumise tugipunktid. Nii satubki noormees lõpuks Saint-Malosse.

Kuidas noorte teed ristuvad ning millist rolli mängib nende saatusest Leekide Meri, saab lugeda juba raamatust.

"Kõik see silmale nähtamatu valgus" pälvis 2015. aasta Pulizeri romaanipreemia ning New York Times on selle nimetanud üheks kümnest 2015. aasta parimast raamatust.

Kommentaarid