Otse põhisisu juurde

Carlos Ruiz Zafón "Uduprints"

Enne selle postituse kirjutamist avastasin üllatusega, et meie lugemissoovituste blogis ei olegi ühtki Carlos Ruiz Zafón raamatut soovitatud. Üllatusega sellepärast, et "Uduprints" on viies Zafóni eesti keelde tõlgitud raamat ning kõigile, kes tema varasemaid raamatuid lugenud, tunduvad need väga meeldinud olevat.

"Uduprints" on tegelikult kirjaniku esimene  romaan ja  ilmus aastal 1992. Tegu on noorteromaaniga, kuid kirjaniku sõnul on ta alati proovinud kirjutada raamatuid, mis köidaksid igas eas lugejaid.
Romaani peategelaseks on kolmeteistkümneaastane Max ning tegevustik leiab aset Hispaanias aastal 1943. Maxi isa on otsustanud perekonnaga linnast ja sõjast eemale kolida ning nende uueks elukohaks saab väikelinn Atlandi ookeani kaldal. Kolmelapseline perekond asub elama aastaid mahajäetuna seisnud majja, mis varjab nii mõndagi saladust. Oma uuelt sõbralt Rolandilt kuuleb Max lahe põhjas lebavast laevavrakist ja kohutavast laevahukust, mille saladust näib teadvat ainult Rolandi majakavahist vanaisa.  Avastusretk paljastab kurva ja hirmsa loo, mille algus ulatub aastakümnetetaguste pahaaimamatult antud lubadusteni.

Carlos Ruiz Zafón on sündinud 1964. aastal Barcelonas. "Uduprints" sai Hispaania laste- ja noorsookirjanduse preemia Premio Edebé ning sellest ajast peale on Zafóni sulest ilmunud veel kolm noorsooromaani. Rahvusvahelist tuntust  on kirjanik kogunud oma müstiliste Barcelona-romaanidega "Tuule vari" (e. k 2008), "Ingli mäng" (e. k 2010) ja "Taeva vang" (e. k 2013), mille keskmes asub Unustatud Raamatute Surnuaed.


Kommentaarid