Otse põhisisu juurde

"Kadrina kandi maitsed"

Viimasel ajal on kogukonnad koostööd laiendanud: laadad, suvekohvikud, talgud, pärimuse kogumine ja sealt loogilise jätkuna uurimistööde tulemuste raamatuna väljaandmine. Üks alaliik neist - piirkondlikud kokaraamatud - peaks ju vägagi koha vastu isu äratama. 

Kadrina vald koondas 2015. aastal ilmunud esinduslikku albumisse "Kadrina kandi maitsed" kõik oma valla ettevõtted, kus süüa pakutakse. Omanikud kirjutasid sissejuhatavad tekstid ja lisasid iseloomuliku retsepti. Alustatakse Arbavere puhkekeskusega (kanarull) ja lõpetatakse Õnnela külalistemajaga (seesamikana). Keskel muud head-paremat: Kadrina saunaklubi oma meetrise läbimõõduga panniroaga, Kadrina rahvamaja perenaine Helena Mägi kapsasupiga, Kolu mõis õpetab samovariga teed keetma, Ridaküla seltsimaja verivorste tegema, Vohnja jahiselts põdramaksa praadima, turismitalude küpsetistest rääkimata. Raamatus on ka ingliskeelne paralleeltekst ja e-aadressid.

Lääne-Virumaa esimene taoline pääsuke ilmus aga juba 2011. aastal: "Pasteedisimman : Lääne-Viru hoidistemessid 2009-2010 Mädapea mõisas". Raamatus on hulganisti läänevirulaste hoidisteretsepte, pooled neist pasteedid.

Kohalikke kokaraamatuid on ka mujalt Eestist: Harjumaa Raudoja kandi inimeste lemmikud kogusid kokku Krista Kivisalu ja Sandra Urvak kogumikku "Meie küla eided peavad pidu". Tegevus toimub kunstnik Ave Nahkuri kodus, kuhu külanaised toitudega külla tulid.

Sama nunnu näeb välja Viktoria Ladõnskaja, Birgit Püve ja Annika Haasa "Peipsi veerel : Vanausulised paluvad lauda". Neid pilte vaadates ja kohalike inimeste eludega tutvudes lihtsalt ei saa jätta midagi järgi proovimata.

Laivi Mesikäpp ja Indrek Kivisalu "Seto köök põlvest põlve" tutvustab teadagi setu toidukultuuri, mida millal söödi, klassikalised setu toidud suuliim ja tatiruug samuti esindatud.

"Kihnu kokaraamat" viib meid läbi kihnlaste aastaringi. Terve raamat ilusat kihnu keelt ja omapäraseid retsepte. Mõned toidud on ju üle eesti levinud, siinkohal võib võrrelda, kas on erinevusi kihnu, setu või oma kodu roosamannal, ahjuprael ja õunakoogil.

Läänevirulased on sattunud ka raamatusse "Kutsu Iff külla", kus Ivo Linna külastas Porkunit, paemuuseumit ja järve ning küpsetas paekivide vahel kana, juurde lillkapsawok, nämm!

Kuna Lääne-Virumaa on mererannaga maakond, on siitkandi rahvale kalatoidud tuttavad. Tiina Piirisaare "Rannarahva toidud 20. sajandi 1. poolel" ja Mart Vabari "Kalajutte käsi laiutamata ehk Koduranna kogupere kokaraamat" koondavad ajaloolisi kalaretsepte koos pajatustega vana aja elust ja kommetest.

Kommentaarid