Otse põhisisu juurde

Oscarid 2014

Järjekordselt on välja antud Oscari filmiauhinnad ning nagu ka varasematel aastatel, võib võitjate ning nominentide hulgast leida ka filme, mis on valminud raamatu alusel. 

Parima filmimuusika kategoorias oli nominendiks film "Raamatuvaras" ("The Book Thief"), mis põhineb Markus Zusaki  samanimelisel romaanil. Tegevus toimub 1939. aastal Natsi-Saksamaal. Peategelaseks on 9-aastane Liesel, kes asub elama kasupere juurde, kuna tema vanemad on saadetud koonduslaagrisse. Tema kasuisa õpetab teda lugema ning tutvustab Lieselile raamatute võlumaailma. Natsipartei võimuloleku aastatel on saanud igapäevaseks nähtusteks tsensuurist tingitud massilised raamatupõletamised, seega tuleb Lieselil oma isikliku raamatukogu loomiseks kasutusele võtta äärmuslikud meetmed. Eesti keeles ilmus „Raamatuvaras“ aastal 2009.

"Suur Gatsby" ("The Great Gatsby") krooniti võitjaks parima kostüümikunstniku ja kunstnikutöö kategooriates. Selle Ameerika XX sajandi ühe olulisima kirjandusteose autoriks on Francis Scott Fitzgerald. Eesti keeles ilmus "Suur Gatsby" esmakordselt aastal 1966.

"Kääbik: Smaugi laastatud maa" ("The Hobbit: The Desolation of Smaug") on loodud J.R.R Tolkieni raamatu "Kääbik" ainetel, tegemist on triloogia teise osaga. See film oli nominent kolmes kategoorias: parim heli, parim helimontaaž ja parimad eriefektid. "Kääbik" tõlgiti eesti keelde aastal 1977. "Kääbik: Smaugi laastatud maa" on triloogia teine osa.

Parima heli ja parima helimontaaži kategooriates oli nominent ka "Ainus ellujäänu" ("Lone Survivor"), mis on haarav dokumentaaljutustus USA mereväe eriüksuse SEAL salga erakordsest võitlusest piiramisrõngas Afganistani mägedes. Autor on Marcus Luttrell ja eesti keeles ilmus raamat aastal 2012.

Parima animeeritud lühifilmi kategoorias oli nominendiks esitatud "Nõialuud" ("Room on the Broom"), mis ilmus 2013. aastal ka eesti keeles.

Parima animafilmi ja parima filmilaulu kategooriates võitis "Lumekuninganna ja igavene talv" ("Frozen"). See film küll otseselt ei põhine raamatul, aga mainin selle siiski ära põhjusel, et esialgne idee on pärit Hans Christian Anderseni samanimelisest muinasjutust ning samuti on eesti keeles ilmunud filmiraamat "Lumekuninganna ja igavene talv". 






Toon välja ka need filmid, mis on küll raamatu põhjal vändatud, aga mida eesti keelde veel tõlgitud ei ole:
  • "12 Years a Slave" (autor Solomon Northup; on inglise keelsena Lääne-Virumaa Keskraamatukogus olemas) - 3 võitu: parim nais kõrvalosatäitja, parim film, parim mugandatud stsenaarium. 6 nominatsiooni: parim mees peaosatäitja, parim mees kõrvalosatätja, parimad kostüümid, parim lavastaja, parim kunstnikutöö ja parim montaaž.
  • "The Invisible Woman" (autor Claire Tomalin) - 1 nominatsioon: parimad kostüümid.
  • "The Voorman problem" (autor David Mitchell, raamatu originaalpealkiri "number9dream") - 1 nominatsioon: parim lühifilm.
  • "The Wolf of Wall Street" (autor Jordan Belfort) - 5 nominatsiooni: parim mees peaosatäitja, parim mees kõrvalosatäitja, parim film, parim lavastaja, parim mugandatud stsenaarium.

Kommentaarid