Otse põhisisu juurde

Parimad raamatud 2013: erialakirjandus

Kuna 2013. aasta parimate raamatute hindamisel mainiti ära ka palju erialakirjanduse raamatuid, mis küll edetabelisse ei pääsenud, aga ära märkimist väärivad sellele vaatamata, siis tuleb ka nendest eraldi postitus.

Aarne Ruben "Raeapteegi lugu"
"Kes armastab apteeker Melchiori mõrvamüsteeriume võiks läbi lugeda meie oma vanima Tallinna Raeapteegi ajalooraamatu, mis annab palju taustteadmisi mõistmaks Indrek Hargla kirjutatut. Raamatus räägitakse põhjalikult Tallinna apteekrite dünastiast Burchartitest, apteekri ametist, apteegi suhetest raega, ravimitest, apteegi hoonest, katkust jne. Näiteks saab teada, miks apteekrite eluiga väga lühikeseks jäi, et keskajal müüdi lihtsamaid ravimtaimi ja segusid ka nn rohupoodides, mis ravimid on ülemere vanakuradi vanaema põieterad, nõia veri, kuradi hamba ige jpm." 




Douglas Smith "Endised inimesed. Vene aristokraatia viimased päevad"
"Tõsine uurimus vene aadlike suguvõsadest, nende hääbumisest kommunistlikus nõmemaailmas. See on inimlik vaade perekondade hingeellu sajaprotsendilisel ajapöördel."

Ivi Eenmaa "Elu paralleelmaailmades. Meenutusi Eesti Rahvusraamatukogu saamisloost 1982-1997"  
"Realistlik ja aus tagasivaade meie oma lähiajalukku. Raamat on emotsionaalselt ja kirglikult kirjutatud ülevaade, see ei ole ainult rahvusraamatukogu lugu, see on kogu Eesti lugu."








Jaak Juske "Lood unustatud Tallinnast"
"Viimase sajandi jooksul on Tallinn uskumatult palju muutunud – märtsipommitamine aastal 1944 muutis mõnede piirkondade välimust tundmatuseni ning tänu raamatule saabki tuttavaks unustatud lugudega Tallinnast. "

Saku Tuominen "Basta! Itaalia söömiskultuuri ABC"
"Kuna eestlase jaoks on Itaalia toidu sünonüümideks eelkõige pasta ja pitsa, siis on käesolev raamat parim kummutamaks seda arvamust. „Basta! Itaalia söömiskultuuri ABC" ei ole pelgalt retseptiraamat- esimeses pooles antakse ülevaade Itaalia toidukultuurist ja ajaloost tänapäeva välja ning teine pool koosneb lihtsatest ise järgi tehtavatest retseptidest. Mitmed Itaalia köögiga seotud müüdid ja eksiarvamused leiavad raamatus ümberlükkamist t ciabatta ei olegi Itaalias tuntud leib, risottost ei teata Lõuna-Itaalias midagi, pitsat noa ja kahvliga ei sööda, cappuccinot juuakse ainult hommikuti, parimaid veine Itaalia ei ekspordi jne. Kohalike toidukohtade süsteem on keeruline ja turistil ilma itaalia keelt rääkimata on raske soovitud toitu saada. Peale raamatu lugemist võib kindlama tundega sõita Itaaliasse gurmeereisile."

Katrin Luke "Korilase aastaring" 
"Paraja ülesehitusega ravimtaimeraamat: ilus pilt, huvitav ja mitmekesine tekst, et peale raamatukoguraamatu külavahel tutvustamist pidin raamatupoest kõik eksemplarid külainimestele ära ostma."

Kommentaarid