Otse põhisisu juurde

Oliver Sacks "Hallutsinatsioonid"

http://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/048/746/thumbnails/view/d5000930565870c3cd488243fd3be64ea28f9fad/hallutsinatsioonid.jpg
Hallutsinatsioone kui uitavat meelt teati juba 16. sajandil. Tänapäeval tuntakse hallutsinatsioone kõige üldisemalt kui aistinguid, kui näeme või kuuleme midagi, mida tegelikult olemas ei ole. Nad tekivad inimesest sõltumatult, tulevad ja kaovad ega allu vähemalgi määral inimese tahtele.

Hallutsinatsioonidel on arvatavalt vaimu- ja kultuurielus olnud oluline roll. Ei teata põhjalikult, kui suures ulatuses on nad andnud inspiratsiooni kunstile, kultuurile ja religioonile. Näiteks kas lood deemonitest, nõidadest ja tulnukatest on tekkinud hallutsinatsioonidest luupainajatest.

Selle raamatu autor on uurinud paljude oma patsientide hallutsinatsioone ja ta kirjeldab neid kogenud inimeste läbielamisi ning mõju nende elule.

Hallutsinatsioonide tekkimiseks on väga erinevaid põhjusi. Hallutsinatsioone võivad esile kutsuda haigused nagu epilepsia, dementsus, nõdrameelsus, samuti ka narkootikumid, alkohol, Parkinsoni tõbi, migreen. Autor on kogenud hallutsinatsioone tehes isiklikke eksperimente narkootikumidega.

"Hallutsinatsioonid" pakub haarava lugemiselamuse igaühele, kes otsib seletust omaenda kummalistele nägemustele ja tajudele või kes lihtsalt on huvitatud inimese psüühikast.

Mida teeksid, kui sul on äkki kolm vasakut kätt - üks sügeleb, teine valutab ja kolmas otsib midagi taskust!

Oma ebaharilikest patsientidest on Oliver Sacksilt ilmunud veel ka raamat "Mees, kes pidas oma naist kübaraks".

Head lugemist!

Soovitab Anne

Kommentaarid