Otse põhisisu juurde

Toots Normann "Vastu tahtmist võõral maal"

Eesti poisid vene soldatina Kuubas
Tallinn, 2012

Vähesed teavad, et Kuuba kriisis ja aastaid hiljemgi osales seal sotsialismi kaitsel ka Nõukogude armees ajateenistuses olnud eesti poisse. Need poisid on täna 65-70 aastased isad ja vanaisad, paljusid pole enam kahjuks meie seas. Need mehed ei ole kangelased, neil ei olnud valikut! Nad toimetati Kuubale kriisi algul 1962. aastal salaja kaubalaevade trümmides koos sõjatehnikaga ja hiljem „turistidena“ reisilaevadega. Eestlaste osakaal kogu armeest seal oli küll väike, aga ikkagi! Viimased 500 Vene sõdurit lahkusid Kuubalt 1993. aasta suvel.

Raamatu esimese osas "Soldati päevaraamat 1964-1967" on kirjutatud sõjaväes peetud päevikute põhjal. Toots Normann meenutab oma Kuuba-saaga algust: "Ühel septembri päeval viidi mind Kaliningradis riidelattu, anti ise valida parajad erariided – kõik, mis vaja: pesu, särgid, ülikond, mantel, kingad, barett jne. Imestus oli suur. Mis toimuma hakkab? Minu teada Usbekis on ikka lõunamaine sõdurivorm, aga minule seda ei anta ... Õhtu. Palju erariides poisse kutsuti kinno. Oli kaks filmi: Angoolast ja Kuubast. Kuhu? Pilt selgines – tõesti lõunasse. Õhtul pandi meid reisilaevale "Baškiiria" ja nii minu reis Havannasse algas."

Teises osas "Kuuba-poisid meenutavad" on 11 eesti poisi tänased mälestused Kuubas oldud aastatest nõukogude armee ridades, koos piltidega nendest kaugetest aegadest.

Kolmandas osas "Kummaline Kuuba : 45 aastat hiljem : reisikiri" annab autor Toots Normann ülevaate reisist Kuubale koos oma sõjaväekaaslase Uuno Otteliga. Toots meenutab, et tihti küsiti neilt Uunoga, kust nad pärit on. Kas Kanadast? Sest saareriikki külastab palju Kanada turiste. Kanadalased käivad saarel puhkamas ja paljud kasutavad ka väga odavaid meditsiiniteenuseid. Reisikaaslased külastasid kohti, kus nad sõjaväepäevil asusid. Normann võrdleb tänapäevast ja armee-aegset linnapilti. Seis on muutunud tänapäeva kahjuks. Turism on üks Kuuba peamisi rahaallikaid ja seda sektorit püütakse vee peal hoida aga erilisi investeeringuid tänavapildis ei tunneta. Enamuse rahast neelab riigi julgeolek ja sõjavägi.

Raamat sisaldab palju fotosid ajateenistusest ja viimasest reisist Kuubale.

Soovitab Evi

Kommentaarid