Otse põhisisu juurde

Alfonso Signorini "Maria Callas: liiga uhke, liiga õrn"

Maria Callas sündis 1923. aastal Ameerikas. Tema ema Litsa ei armastanud teda, kuna ta oli lapsena paks ja inetu. Maria armastus isa vastu oli aga piiritu ja ka isa hellitas teda. 6-aastaselt, seistes lahtise akna all, laulab ta oma armast laulukest "Una paloma blabca".Seda kuulevad ta ema ja õde.

"Tema vastas olid vaid kaks puurivat silmapaari - ema ahned ja teenimisvõimalust märganud silmad ning õe Jackie kadedust ja kibestumist tulvil pilk.Alates sellest päevast, just sellest hetkest, muutus Maria elu igaveseks. Iial enam ei olnud midagi ta elus endine."

Maria pidi hakkama muusikat õppima. Raha oli aga vähe et lauluõpetajale maksta. Ühel päeval tõi ema turult puuri kolme kanaarilinnuga - nendest said Maria lauluõpetajad.

Kui Maria oli 14-aastane kolis ta koos ema ja õega tagasi Kreekasse. Maha jäi Maria kallis isa, kes kinkis talle pitsist taskurätiku, millest Maria kuni elu lõpuni ei lahkunud.

Kreeka elu oli raske. Maria pidi hakkama laulmisega perekonnale raha teenima. Ta laulis ka sõja ajal sõduritele. Ta oli ikka veel paks, jämedate jalgadega ja inetu. Lauldes muutus kõik.

"Kõik olid Maria lummuses. Kõiki võlus tema oskus lugusid jutustada, tema maagiline, traagiline ja üliinimlik laul ei jätnud kedagi puudutamata."

Ateena edu ei rahuldanud Mariat. Maailma suurimad teatrid olid ootel, et teda jumaldada, et ta tõeliseks staariks ja jumalannaks pühitseda. Ta oli raskuste ja loobumistega harjunud ja raske töö teda ei kohutanud. Aja jooksul alistas ta Metropolitani, La Scala ja palju teisi maailmakuulsaid ooperiteatreid.

1947. aastal abiellus Maria Meneghiniga. Mees oli tast vanem ja rikas ning hoolitses Maria karjääri ja esinemiste eest. Mees andis talle turvalise elu, kuid Maria ei olnud temasse armunud.

Ühel õhtusöögil Veneetsias kohtus Maria Aristoteles Onassisega, kes talle esimesel hetkel üldse ei meeldinud. Onassis kutsub ta oma laevale Christina ja sellest saab alguse suur armastus, mis kestab kuni mõlema surmani.

Maria lahutas oma 10 aastat kestnud abielu ja lootis, et Onassis abiellub tamaga, kuid seda ei juhtunud kunagi. Aristotelese lapsed ei sallinud Mariat ja ka mees ise tegi talle väga palju haiget. Marial oli probleeme häälega, ta oli aeg-ajalt meeleheitel ja üksinda, kuid ta ei suutnud mitte armastada Onassist. Suureks tragöödiaks oli Mariale lapse kaotus, ta ei suutnud sellest elu lõpuni üle saada.

Kui Onassis tutvub Kennedytega, kihutab ta Maria oma laevalt minema, solvates ja häbistades teda rängalt.

Onassise ja Jackie Kennedy abiellumist vaatab Maria televiisorist.

"Iga selle tseremoonia hetk , iga väiksemgi pisiasi - kõik peitis endas otsest vihjet tema ja Ari ülimalt privaatsele armuafäärile."


Kuu aja pärast kohtus Ari uuesti Mariaga. See armastus ei tahtnud kuidagi surra.

Maria 50-ndal sünnipäeval Ari ei helistanud talle, kuid saatis kirja, milles oli foto Arist surnuaial nende poja Omero hauakambri kõrval. Ari oli siiski oma poega vaatamas käinud. See oli Maria kõige kaunim sünnipäevakingitus.

Enne Ari surma veedavad nad mõne päeva Pariisis ja jätavad igaveseks jumalaga. Ari mõistis, kui sügavalt oli Maria teda armastanud ja kui palju tema ise sellele naisele haiget oli teinud.

Maria suri 1977. aastal oma Pariisi kodus, veetes oma viimased eluaastad nukras eraldatuses.

See on elulooromaan traagilisest kangelannast, kes kogu oma elu jooksul andis endast kõik - hääle, hinge ja tunded.

Soovitab Anne

Kommentaarid