Otse põhisisu juurde

Nasta Pino "Seal kus rukkiväli"

Selle raamatuloo keskmeks on ühe lapse nägemus oma lapsepõlvemaalt, kodukülast. Selle ilusa lõhub järsku suur sõda. Minajutustaja on pärit Setumaalt, poeetilisest paigast, kus on elanud nõiad ning alguse saanud legendid ja rahvapärimused, aga ka rahvuslik käsitöö, vanad pulmakombed, lõõtspillimäng, leelotamine. Põlvest põlve on see edasi kandunud, sajandeid elus püsinud. 

"Laiema loetavuse huvides olen kirjutamisel loobunud murdekeelest, setu keel on eestlasele salapärane ja võib-olla ka liiga raske", on autor arvanud. Nüüd olla tehtud autorile pakkumisi, et selle raamatu võiks siiski setu keelde ümber panna, oleks ehedam. On ju Kultuuriministeeriumil olemas "Setumaa riiklik kultuuriprogramm", mille alt lubatakse toetada muude meedete kõrval ka setukeelsete näite- ja ilukirjanduslike teoste väljaandmist. 

Soovitades usume, et selle raamatu lugejale meenuvad oma lapsepõlvemälestused, neid on siis hea võrrelda. Hea ettekujutuse korral aitab Sul mälestusi elustada raamatu pealkirjaks valitud Artur Rinne laul "Seal, kus rukkiväli..."

Kui tahate olla kaasaegsem, siis võtke ette mõni Zetode ansambli lugu, näiteks "...kergo jalg katski, latsõl pää lahki...". See on väga asjakohane lauluvalik, sest solist on setu rahvalauliku Anne Vabarna lapselaps. Aga Nasta Pino enda juured on samast suguvõsast. 

Nasta Pino on Vilde kirjanduspreemia laureaat - 2001. aastal raamatu eest "Vaikne on". Preemia kätteandmine toimus tookord Roela raamatukogu kirjandusõhtul. 

Ehk saab ka raamatust "Seal kus rukkiväli" lugejate lemmik. Kirjanikult juba küsitavat – kas tuleb sellele ka järg ja saaks teada, kuidas sõda ja sellele järgnenud ajad Setumaast üle käisid ning kuidas elas need üle üks väike tüdruk.

Lootus jääb, sest ei tea ju iial, millal need kirjanikud arvutil juba uusi peatükke klõbistavad.

Soovitab Ilme Post

Kommentaarid