Otse põhisisu juurde

Teatriturundaja Elvis Efert soovitab

Andrus Elbing "Siin Beebilõust, tere"
Kuressaare poiss Andrus Elbing on mees nagu getofilmist. Tegi noorena kõvasti pätti, kukkus kinni ning kasvas vanglas muusikuks ja luuletajaks. Beebilõusta tekstid on ilmunud ka hiina keeles ja neid kavatseti levitada ka Hiina vanglates, kas nii kaugele on jõutud, kahjuks ei tea, aga kirjutas niimoodi 2006. aastal Postimees. Elbingu luulet on avaldanud ajakirjad Epifanio, Vikerkaar ja Looming. Soomes ajakiri Ihminen ja mandariinikeelne kataloog PePo. Internetis leviva muusikaga sinasõbrad on kuulnud tõenäoliselt Elbingu ja tema vanglas leitud võitluskaaslase Raimond Kukuškini (Rakveres tegutsev noor kunstnik) bändi Verba ab Intra. Arhitekt Vilen Künnapu nimetab Elbingut imeks.
Beebilõusta lüürikast saab aimu Okym Riimi albumilt "Kirjad aguli seintel" ja ka Rakvere plaadifirma Lejal Genes albumil RLV Massive "Teine vool".
Beebilõusta elu on olnud nagu Ameerika mäed, tema luules tunned toorest tänavaloogikat ja teravat ühiskonna- ja enesekriitikat. See on luulekogumik noortele, kelle jaoks pärinevad Henrik Visnapuu tekstid aastast "Noa Laev" ning nendega suhestumine väga hästi ei õnnestu. Ta on näide sellest, et Eesti vanglates toimub ka mõningane areng ja inimene on hiljem suuteline ühiskonda sulanduma.

Kent Raju "Reklaamitrikk"
Selle raamatu läbilugeja peaks oskama eristada head reklaami halvast reklaamist. Küllap paneb see raamat ka seebiseriaalide reklaamipause huviga vaatama. Tegelikult on see üsnagi mõnus vaheldus kohustuslike Kotleri piiblite kõrval. See raamat on eelkõige neile, kes vähegi reklaami või turundusega kokku puutuvad või tahavad rohkem seda maailma mõista. Hääd äratundmist ja ka kurja kriitikat pakkuv raamat võib olla päästevahendiks nii mõnelegi "Reklaamikeeniusele", kes vahel ka raamatukogu üles leida võiks ja lugema õpiks. Kent Raju kriitika on mõnusas vahekorras huumoriga ja see teeb raamatu lugemise hästi hääks ja ei pea olema turundusinimene või reklaamiguru, et raamat õpetliku lugemiselamust pakuks. Ja sa vaatad reklaame teise pilguga!

Margus Karu "Nullpunkt"
Mul on see raamat peaaegu peas. Mitte, et ta mu lemmikraamat oleks, vaid töökohustustest tingituna sai see suvel kapsaks loetud. Ma ei ole küll saanud autori enda käest küsida, kui palju on Johanneses Margust ja kui palju on Marguses Johannest, aga proovisin ka mina raamatu peategelasega samastuda ja oma kooliaega meelde tuletada, sest oleme me autoriga eakaaslased ja otsisin raamatust oma kooliaja kogemusi. Tuleb tunnistada, et minu kooliaeg ja noorukielu erineb Johannese omast nagu Aafrika elevandi oma Komodo varaani omast. Ma loodan, et ma sellega kellelegi liiga ei tee, aga mul on väga raske uskuda, et mõni nooruk tõesti sellistes kriisides vaevleb. "Tüüp on puha emo" kui nüüd slängis väljendada. Kuna lugesin selle raamatu läbi suvel, Vargamäe ja Rakvere vahet sõites autos, siis oli hetki, mil "Vargamäe voonakese" etenduses ka Johannest Tammsaare Indrekuga võrdlesin. Indrek ei ropenda nii palju kui Johannes, aga sarnasusi on neil küll.

Soovitan kindlasti veel ka Isaac Asimovi (Asumi sari), Aldous Huxley (Hea uus ilm), Leo Kunnase (Gort Ashryni triloogia) ja Indrek Hargla loomingut.

Musasoovitusi
Rändan oma muusikaeelistustega nii sügaval ja kaugel, et vaevalt raamatukogude arhiivides üldse sellist materjali on, mida ma hetkel kuulata soovitan.
Noored muusikahuvilised võiksid tutvuda Steve Reichi, Evelyn Glennie, Roger Robinsoni, Saul Williamsi, Gil-Scott Heroni, Hannah Peeli, Serj Tankiani, The Black Keysi loominguga.
Lugupidamised siinkohal kindlasti ka popmuusika klassikute Jimi Hendrixi, Bob Marley, Velvet Revolveri, David Bowie, The Smithsi, Neil Youngi, Nirvana, The Clashi, Black Sabbathi, Ramonesi loomingule, mis peaks olema igale muusikahuvilisele kohustuslik.

Kommentaarid

  1. Mulle meeldivad sellised raamatusoovitused, mis annavad edasi lugeja arvamuse ja mõtted mitte ei refereeri loetut. Thumb up!

    VastaKustuta
  2. Olen Elbingu fänn,olen ta luulet lugenud taas ja taas,igakord leian iseenda jaoks midagi uut......

    VastaKustuta
  3. Steve Reichi pole ju raamatukogus saadaval

    VastaKustuta
  4. Reklaamitrikki soovitaks tõesti lugeda nii neil, kes igapäevaselt valdkonnaga kokku puutuvad, kui ka kõigil teistel, et paremini mõista reklaaminduse telgitaguseid:)

    VastaKustuta

Postita kommentaar