Otse põhisisu juurde

Tiit Tarlap "Tuleriitade öö"

Tartu, Fantaasia 2010

See on 500 lehekülge puhast põnevust. Näpuotsaga müstikat, kuid mitte nii palju, et asi liiga ulmeks kätte läheks. Tegemist küll Eesti oma autoriga, kuid raamatu tegevus on viidud Ameerikasse ühte paarisaja aasta eest eimillestki äkki tekkinud väikelinna nimega Trackhill.

Peategelane Hank Horler, kuuldes oma vanaisa haigusest, naaseb üle paljude aastate kodulinna. Juba samal õhtul saab ta aru, et pole sinna just väga oodatud ja mida aeg edasi, seda rohkem on tal põhjust umbusaldada ka esmapilgul sõbralikke linnakodanikke. Aastate jooksul kõnnumaal omandatud virtuoossed tulirelvade käsitlemise oskused aitavad teda välja nii mõnestki tema jaoks muidu saatuslikuks saavast olukorrast.

Kadunud vanaisast järele jäänud manuskriptidest rulluvad lahti aga mitmesaja aasta tagused traaglised ja salapärased sündmused ning Hanki kõnnumaal omandatud hüüdnimi Armageddon saab kodulinnas hoopis uue tähenduse. Vaenlased, kellega Armageddonil tuleb silmitsi seista, on sajandeid vanad ja oma fanaatilisuses absurdseks muutunud templirüütlid, vabamüürlased ja pahatahtlik katoliku kirik, kes kõik hoopis kellegi teise maski taha peidetult püüavad vahendeid valimata oma eesmärgile jõuda. Hankil on aga kasutada ainult oma vaist, oskused, vanaisalt päranduseks saadud ajalehe toimetus ja paar ustavat sõpra.

Mõned märksõnad lisaks selles mahukas ja haaravas loos veel on: inkvisitsioon, ettekuulutused, peidetud aarded, kristluse juured, tulevahetused ja võitlused, õiglus ja kättemaks. Muidugi ei puudu ka naine, kui olulise liini kandja.

Kommentaarid