Otse põhisisu juurde

Jean Sasson "Mayada, Iraagi tütar: ühe naise ellujäämise lugu Saddam Husseini valitsusajal"

Huvist Iraagi ja iraaklaste tegeliku eluolu vastu otsustas Jean Sasson külastada 1998. aasta suvel Iraaki. Iraagis soovis ta leida endale naistõlki, sest teadis, et araabia mehe kuuldes ei räägiks ükski araablanna temaga avameelselt. Nii ta kohtuski ta tõlgi Mayada al-ʻAskariga. Jeanist ja Mayadast said peagi sõbrad, kes pidasid tihedalt ühendust.

"Aasta pärast meie esimest kohtumist jäi Mayada kadunuks. Tema kodutelefon ei vastanud. Mu kirjadele ei tulnud vastust. Just siis, kui hakkasin meelt heitma, Mayada helistas. Ta oli kodus Bagdadis ja ütles, et oli olnud puuris, see tähendab vanglas. Targu ei hakanud ma lähemalt pärima. Alles pärast seda, kui ta oli Jordaaniasse põgenenud, sain teada tema vahistamise, piinamise ja põgenemise loo. Pärast Mayada arreteerimist alanud sündmusteahel sai selle raamatu kirjutamise tõukeks."

Iraagi ühe väärikama ja lugupeetuma perekonna liige Mayada al-ʻAskari kasvas luksuses ja käis läbi kuninglikust soost isikutega. Mayada sugupuu ulatus Osmanite impeeriumisse. Mayada isaisa Jaʻfar Paša al-ʻAskari oli erakordne mees, kes teenis Araabia regulaararmee komandörina ning võitles koos T. E. Lawrence´i ja prints Fayşaliga Osmanite impeeriumi vastu. Mayada emaisa Sāti’ al-Husrīd peeti kogu araabia maailmas geeniuseks ja araabia rahvusluse isaks. Ta oli esimesi õpetlasi, kes nõudis, et araabia maid valitseksid araablassed ise. Hoolimata Saddam Husseini valitsusest, mis läks iga aastaga aina türanlikumaks, elas Mayada Iraagis. Ta töötas Iraagis ajalehereporterina. Ta abiellus ja sünnitas kaks last Iraagis. Ta elas üle Iraani-Iraagi sõja. Ta elas üle Lahesõja. Ta elas üle sanktsioonid. Raskustest hoolimata uskus ta, et saab elada kogu elu Iraagis, maal, mida ta oli lapsepõlvest saadik armastanud. 1999. aasta 19. juuli hommikul kihutas Mayada al-ʻAskari tööle trükiärisse, mille ta aasta tagasi avanud. Vaevalt oli ta kontorisse jõudnud, kui uks lendas lahti ja sisenes kolm meest. Mehed otsisid kontori läbi, laadisid arvutid-printerid autole ja ka Mayada viidi kahe mehe vahel autosse. Auto kihutas läbi Bagdadi rahvarohkete tänavate. Mayada sai marsruudist niipalju aru, et ta viiakse Saddami salapolitsei peakorterisse Baladiyati, mis oli ühtlasi vanglakompleksi eest. Algab Mayada vangitus 52. kongi varjude seas.

2002. aastal otsustas president Bush, et iraaklased olid Saddam Husseini ajal piisavalt kannatanud ja 2003. aasta alguses kukutasid koalitsiooniväed Husseini võimult. Samal aastal otsustas Mayada, et ta tahab rääkida maailmale tõtt Iraagi elust inimese silme läbi, kes oli näinud Iraaki igast küljest, Saddami paleest ja Saddami piinakambritest.

Raamatu lisadeks on Iraagi riigipeade loend alates Iraagi asutamisest 1921. aastal, naaberriikide tutvustused, Iraagi kronoloogia ning lühike selgitav sõnastik raamatus esinevate isikunimede, kohtade ja märksõnade kohta.

Soovitab Evi Märs

Kommentaarid