Otse põhisisu juurde

"Kultaste saaga"

Tallinn : Tammerraamat, 2010

Sisaldab: Lembit Lauri intervjuu Nikolai Kultasega "Nikolai Kultase elujutustus", mis tehtud Eesti Raadio saatele "Kirjutamata memuaare" 1988. a ja ilmunud raamatuna 1991. a.

Nikolai Kultase tütre Kristi Kultas-Ilinsky elujutustuse "Nii nagu see oli", ilmunud algselt inglise keeles.

Tallinna esinduskohviku Kultas omaniku Nikolai Kultase ja tema tütre mälestused on ühe perekonna lugu, teekond läbi ränkade ja keeruliste aastate.

Nikolai Kultas sündis 1908. a Rakveres, kus tema isa pidas pagari ametit. Õppis Hans Kubu eragümnaasiumis, Tallinna Reaalkoolis, Brno Tehnikaülikoolis Tšehhimaal ja ühe aasta Tartu Ülikoolis, mis jäi aga majanduslikel põhjustel pooleli. 1932.-1936. oli Tartus kohviku, kino ja mitme muu ettevõtte omaniku Johannes Paabo juures ärijuhiks. 1937. a avas aga ise kohviku Tallinnas Vabaduse platsil. Kahjuks, sai ta selle omanik olla lühikest aega. Kohvik natsionaliseeriti nõukogude võimu poolt ja Kultaste pere küüditati.

Kristi Kultas-Ilinsky (sünd 1937) lugu on tema autobiograafia, nii nagu ta seda ise eessõnas nimetab. See on "minu elulugu. Lugu ellujäämisest nõukogude süsteemis... lugu saatuse keerdkäikudest ja õnnelikest kokkusattumustest, mis vormivad inimese elu ja muudavad vahel nii drastiliselt suunda, et on raske ette kujutadagi. Minul on neid palju olnud." Need on mälestused Siberi-aastatest, kohtumistest vangilaagrisse viidud isaga, õppimisest Moskvas, töötamisest nii Eestis kui Venemaal, kus algas tema teadlasekarjäär, ning edukatest aastatest koos abikaasaga Ameerika Ühendriikides.

Küsimusele, mis on see elutarkus või põhimõte, mis aitas rasketel aastatel vastu pidada, vastas Nikolai Kultas: "Inimene ei pea olema lihtsalt optimist. Sa pead olema reaalne optimist. Ei tohi ennast norgu lasta. Pead edasi tegutsema. Pead edasi mõtlema..."

Soovitab Aili

Kommentaarid