Otse põhisisu juurde

Ain Jürisson "Draamateatri raamat: teatrist ja teatriperest aegade voolus"

Tallinn, 2010

Eesti Draamateatri kauaaegne lavastusala juhataja (aastatel 1981-2005) ja näitleja (1958-1981) Ain Jürisson - mees, kes on mänginud ja lavakujundust ette valmistanud Ilmar Tammuri, Voldemar Panso, Mikk Mikiveri, Mati Undi, Evald Hermaküla, Priit Pedajase, Hendrik Toompere jpt lavastustele, teatrit teinud koos mitme näitlejate- ja teatrikunstnike põlvkonnaga, üle elanud kümme teatrijuhti, hääle andnud sadadele multifilmitegelastele – on kokku pannud ülevaatliku raamatu oma koduteatri ajaloost ja inimestest seal sees.

Eessõnas kirjutab autor: "See raamatuke ei pretendeeri absoluutsele ajaloolisele tõele, kuid faktid ja daatumid on võimalikult täpsed. ... Siinne on minu pilt, minu poole sajandi kogemustest vormitud pilt lava pealt ja lava tagant, tegelaste toast ja töökodadest. Kirjutatu ei kujuta endast otseselt Draamateatri ajalugu, kummatigi ei saa sellest mööda, meenutades inimesi, kes seda ajalugu teinud, kelle loomingu mõjuväli ulatub tänasesse päeva ja on alusmüüriks tänastele mõtlemistele ja tegudele."

Need inimesed, kes seda ajalugu teinud, pole mitte ainult näitlejad, kes lavalaudadel rambivalguses meile tuttavaks saanud, vaid ka nn lavatagused töötajad, ilma kelleta ei sünniks ükski teatrietendus. Ka nendest inimestest räägib Ain Jürisson.

Raamat jaotub viieks osaks: Maja raamat. Teatri raamat. Näitlejate raamat. Reiside raamat. Kunstnike raamat.

Raamatu lõpus on nimekiri kõigist näitlejatest, kelle õlgadel on Eesti Draamateater püsinud üheksa aastakümmet.

Soovitan lugeda.

Aili Höövelsoo

Kommentaarid