Otse põhisisu juurde

Deborah Schneebeli-Morrell "Aiaviljad pisipinnal: kottides, pottides, ämbrites, kastides ja kaussides"

Maalehe Raamat 2010, raamat on ilmunud sarjas "Rõõm ise teha".

Aed pakub toitu kõigile meeltele. Eri värvid, lõhnad, vormid, muld sõrmede all ja värske saagi mekkimine inspireerib, lõõgastab ja annab jõudu. Üha enam hakatakse huvi tundma, kust on pärit meie toit. Oleme mõistnud, et parem on süüa kohalikke köögivilju, kui neid, mis on jõudnud poelettidele läbides tuhandeid kilomeetreid.

Leidub palju neid, kes eelistavad elada loodussäästlikult ning loodussõbralikult. Seetõttu on mõttekas proovida ise kasvatada endale kasvõi veidi värsket, omamata selleks suuri pindalasid maad. Lõõgastav aialapp mahub isegi tillukesele rõdule. Seega, kui soovid kindel olla, et sinu saak on mürgivaba, kasvata ise. Lilleilu ja saagi oma kätega kasvatamine pakub õnnestumisrõõmu ja võimalust argiaskeldustset aeg maha võtta. Ilusad ja terved taimed, puhas elukeskkond ja loodusvara säästlik kasutamine on tänapäeva aiatrend. Taime kasvamine on looduslik protsess, sinu roll on vaid sellele kaasa aidata, luues sobivad tingimused. Maheaiapidamine on koostöö loodusega.

Paljusid köögivilju saab kasvatada väiksestes konteinerites. Kui kasvatad köögivilja kasvatusnõus, tuleb teada, et toida mulda, mitte taime. Taimevalik sõltub pottide asukohast. Lõunasse avatud kasvukoht sobib päiksepaistet armastatavatele taimedele ja põhjapoolsem kasvukohta vähem valgust nõudvatele taimedele. Söögitaimede valik on lai. Nii võib kasvatada maitsetaimi, ube, herneid, varajast kartulit ja juurvilja. Alustada võiks tuntumate maitsetaimede kasvatamisest. Basiilik on lausa kohustuslik maitsetaim. Mõned noored basiilikuistikud on ideaalne kingitus innukale kokkajale. Till, koriander ja piprarohi on samuti sobilikud potikultuurid. Proovi kasvatada amplitomatit, selline taim ehib uhkelt sinu rõdu või terrassi. Raamat innustab aiapidamisega alustajaid näppe mullaseks tegema, andes hulgaliselt nõuandeid algajale, kuid ka vilunud aednik leiab raamatust mõnegi näpunäite.

Soovitab raamatukoguhoidja Urve

Kommentaarid