Otse põhisisu juurde

M.M. Aronovich "Valge kassi maja"

Raamatu autor Pärnumaalt pärit Mara Maret Aronovich (1945) elab Ameerikas, kuhu ta jõudis Eestist Itaalia pagulaslaagri kaudu aastal 1982. Meil on temalt ilmunud 3 raamatut: "Õnnega koos" (1999), "Tagasikäiguga edasi" (2006) ja "Valge kassi maja" (2010).

Raamatu peategelane Laura on lapsepõlves vanematega Ameerikasse elama asunud. Nüüd, kahekümnendates eluaastates tundub aga elu olevat ummikusse jooksnud: õpingud ei vasta tema vajadustele ja ootustele, mistõttu ei suuda ta leida oma kohta elus ning armastatu jätab teda päevapealt maha ilma selgitusteta või õigemini väga segaste selgitustega. Nii otsustab neiu oma elus uue lehekülje pöörata ja teha seda Eestis, oma lapsepõlvemaal. Elu- ja töökoha leidmine läheb siin libedalt, isegi liiga libedalt. Kohe tekivad ka uued tutvused nii pereringist kui väljaspoolt. Sümpaatse tüübi Pärdiga ajalehe toimetusest tekib kohe hea klapp ja viimane kaasab ta oma kriminaalse taustaga uurimistesse.

Bussiga tööle ja koju sõites on teeääres Laura tähelepanu köitnud omamoodi maja, mille aknal peesitab vahel uhke valge kass. Maja erineb teistest niivõrd, et tekitab huvi selle kohta rohkem teada saada. Kompleksivaba ameerikas kasvanud neiu ei pea paljuks oma uudishimu rahuldamiseks uksele koputada ja omanikult ehitusmaterjali kohta järele küsida. Siit saab alguse järgmine tutvus, mis viib etteravamatute sündmusteni.

Kui raamatu alguses sööstab Laura täie keskendumisega ohtlikesse, lausa kriminaalsetesse seiklustesse, siis lõpuks saavutab suurema põnevuse hoopis paralleelselt jooksev perekonnalugu, mis küll kõikidele teistele asjaosalistele kogu aeg teada on olnud, kuid mida Laural alles nüüd on määratud avastada.

Valge Kassi maja on hea ajaviitekirjandus, mille tegevusest leiab põnevust ja ootamatuid pöördeid, kuid mitte sügavaid tundeid, kui mitte arvestada peategelase pidevaid eneseidentiteedi paineid rahvuslikul pinnal ja vaagimisi selle üle ja ümber igal võimalikul juhul. Segaseks jäävad mõnede kõrvalliinide sissetoomine, mis lõpuks kuhugi välja ei vii, kuid egas elus peagi kõik intsidendid ja kohtumised alati millekski arenema.

Raamatu on välja andnud kirjastus Varrak.

Kommentaarid